poniedziałek, 19 października 2015

Zapiekanka

Post kulinarny ;-) dlaczego by nie???
Od jakiegoś czasu chodziła za mną zapiekanka. Uwielbiam tego typu dania, dzięki nim można zrobić sobie porządek w lodówce, bo można użyć końcówek produktów, które nam w niej zalegają- ale u mnie dzisiaj nie "sprzątam lodówki". Moim zdaniem danie to jest dość szybkie w przygotowaniu, raczej pożywne i co najważniejsze smaczne ;-)


Zapiekanka warzywna z kiełbasą, jajkiem i serem

Składniki:
- połowa opakowania mrożonych warzyw ( u mnie- kalafior, brokuł i marchewka),
- 4 średnie ziemniaki,
- 1 duża cebula,
- 15 dag kiełbasy,
- 2 jajka,
- 15 dag sera żółtego,
- olej/ oliwa z oliwek,
- przyprawa do ziemniaków, pieprz ziołowy, wegeta.


1. Kiełbase i cebulę posypać wegetą, podsmażyć lekko i odstawić na bok.
2. Na patelnie wrzucić mrożone warzywa, pokrojone ziemniaki ( talarki, paski), podlać olejem. Posypać przyprawami, wymieszać.
3.Przykryć i smażyć na średnim ogniu. Co kilka minut trzeba zamieszać, żeby się nie przypaliło. Jeśli warzywa przywierają to dodać troszkę oleju.
4. Gdy warzywa będą już miękie dodać kiełbasę z cebulą, wymieszać.
5. Wszystko zalać rozmąconym jajkiem i posypać serem.
6. Potrzymać na gazie do momentu ścięcia się jajka i rozpuszczenia sera.


Najczęściej podaje do niej sos, np. majonezowo- śmietankowy, albo czosnkowy. Co kto woli... ;-)

Smacznego!!!



Na koniec posta moja dzisiejsza Towarzyszka podczas spaceru w parku ;-) Bardzo trudno było uchwycić ją w kadrze, ale jest.


Pozdrawiam

4 komentarze: