wtorek, 10 marca 2015

Nudna sobota i drożdżowe rogaliki

Pierwszy post "nieszydełkowy" będzie kulinarny... Z racji tego, że u mnie w domu tylko A. wychodzi ciasto drożdżowa wyrabiane ręką- nie liczę mojego drożdżowego mikserem :D chciałam przedstawić jej eksperymentalne dzieło. Oczywiście pomagałam :D

Pierwszy raz robione drożdżowe rogaliki z musem jabłkowym. Przepis znaleziony gdzieś w książce, oczywiście przeszedł modyfikację, bo u nas ciężko, żeby coś było zrobione wg przepisu :/ ale wyszły pyszne, więc przedstawiam i polecam ;)



Przepis na drożdżowe rogaliki z musem jabłkowym:
  • 2,5 szklanek mąki pszennej,
  • 80g miękkiego masła,
  • 3 łyżki cukru, 
  • małe opakowanie cukru waniliowego,
  • 2 jajka (białka zostawiamy do smarowania rogalików),
  • 50g drożdży,
  • 1 szklanka ciepłego mleka,
  • szczypta soli,  
Na nadzienie u nas mus jabłkowy z imbirem, który robiliśmy na zimę ( przesmażone jabłka pokrojone w średnią kostkę z dodatkiem cukru i imbiru- do smaku).


1. Wszystkie składniki ciasta wkładamy do miski i wyrabiamy na gładką i elastyczną masę.
2. Następnie przykrywamy ściereczkę i odkładamy w ciepłe miejsce na godzinę, aby ciasto wyrosło.
3. Po godzinie ciasto lekko wyrabiamy, wałkujemy cienko. Wycinamy kwadraty (u nas raz mniejsze raz większe, jak nam się podobało ;) )





4. Kładziemy po łyżeczce musu jabłkowego i zlepiamy rogi, tak, aby powstał trójkąt.

(Uwaga! Trzeba mocno je skleić, bo podczas pieczenia lubią się rozkleić :/ my ciasto dociskałyśmy widelcem, alby były ozdobne końce)


5. Przekładamy na blachę wyłożoną pergaminem i można odstawić na bok, aby podrosły. My jakoś nie mamy cierpliwości, więc smarujemy rozmąconymi białkami, troszkę cukru na wierzch dla ozdoby i do piekarnika nagrzanego na 175 °C na  ok. 20-25 min (do momentu zarumienienia).

 Uwaga, żeby je nie spiec!


A tak wyglądają po wyciągnięciu z pieca ;)





SMACZNEGO !!!









Brak komentarzy:

Prześlij komentarz