Pierwszy raz robione drożdżowe rogaliki z musem jabłkowym. Przepis znaleziony gdzieś w książce, oczywiście przeszedł modyfikację, bo u nas ciężko, żeby coś było zrobione wg przepisu :/ ale wyszły pyszne, więc przedstawiam i polecam ;)
Przepis na drożdżowe rogaliki z musem jabłkowym:
- 2,5 szklanek mąki pszennej,
- 80g miękkiego masła,
- 3 łyżki cukru,
- małe opakowanie cukru waniliowego,
- 2 jajka (białka zostawiamy do smarowania rogalików),
- 50g drożdży,
- 1 szklanka ciepłego mleka,
- szczypta soli,
1. Wszystkie składniki ciasta wkładamy do miski i wyrabiamy na gładką i elastyczną masę. 2. Następnie przykrywamy ściereczkę i odkładamy w ciepłe miejsce na godzinę, aby ciasto wyrosło. 3. Po godzinie ciasto lekko wyrabiamy, wałkujemy cienko. Wycinamy kwadraty (u nas raz mniejsze raz większe, jak nam się podobało ;) ) | |
4. Kładziemy po łyżeczce musu jabłkowego i zlepiamy rogi, tak, aby powstał trójkąt. (Uwaga! Trzeba mocno je skleić, bo podczas pieczenia lubią się rozkleić :/ my ciasto dociskałyśmy widelcem, alby były ozdobne końce) 5. Przekładamy na blachę wyłożoną pergaminem i można odstawić na bok, aby podrosły. My jakoś nie mamy cierpliwości, więc smarujemy rozmąconymi białkami, troszkę cukru na wierzch dla ozdoby i do piekarnika nagrzanego na 175 °C na ok. 20-25 min (do momentu zarumienienia). Uwaga, żeby je nie spiec!
A tak wyglądają po wyciągnięciu z pieca ;)
| |
SMACZNEGO !!! | |
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz